3 Aralık 2011 Cumartesi

BuluşmaHAMLET: HAMLET İÇİN BULUŞTULAR

Dünyanın pek çok ülkesinde ve dilinde farklı yorumlarla sahneye konulan Shakespeare baş yapıtı Hamlet, Türkiye’de ve belki de dünyada ilk kez farklı bir oluşumla hayat buluyor. SATGE tarafından “buluşma” fikri çerçevesinde profesyonel oyuncularla, engeli olan oyuncular aynı sahnede, hem de Hamlet gibi iddialı bir oyunda bir araya geliyor.

Gelişen teknoloji ve hayat koşulları içerisinde, tiyatronun kendini var etme alanı yaratması gittikçe zorlaşırken, tiyatro adına yeni ve farklı birşeyler yapmak artık bir zorunluluk haline geliyor. Bu bağlamda SATGE, sadece engeli olan insanları hayata dahil etme ve profesyonel bir ruhla sahne üzerine çıkarma misyonunu gerçekleştirmekle kalmıyor, izleyiciye seksen dakikalık muhteşem bir Hamlet seyri sunuyor.

Oyun, siyah takım elbiseli sekiz oyuncunun etkileyici görsel performansıyla başlıyor. Babasının intikamını alma çabasındaki Hamlet’in “eylemsizlik” içerisindeki kıstırılmışlığı, sözel bir  şaheserin, etkileyici ve sade bir üslupla buluşmasıyla  sahneleniyor. Metnin ve görselliğin birbirini yok etmeden anlamlı bir bütünlük içerisinde akması, kurgunun bir başarısı olarak kendini gösteriyor.

Profesyonel oyunculardan, özellikle Hamlet’i oynayan Kutay Sandıkçı, Hamlet’in amcası Claudius’u oynayan Kadir Kandemir ve engelli oyunculardan Ophelia Gamze Dirlik, Rosencrantz Tevfik Alakazlı’nın yanı sıra; engelli oyuncuların oyunun başından sonuna kadar düşmeyen enerjileri ve profesyonel duruşları göz dolduruyor. Senkronizasyon gerektiren ve bu nedenle de her zaman içinde risk taşıyan toplu performanslarda ekip ruhu ve enerji başarıyı da beraberinde getiriyor.

Hamlet gibi klasik bir yapıtın, deforme olmadan, metnin bütünlüğünü ve anlamını yitirmeden, anlaşılır ve modern bir dille anlatılmasını başarı olarak görüyorum. Çabuk tüketmek, çabuk sıkılmak ve belirli bir süre belirli bir konu üzerinde odaklanamamak dünyanın geldiği noktada modern insanın kimliğini oluştururken, Hamlet gibi klasik bir oyunu taşıdığı her tür riske rağmen sahne üzerine koymak büyük cesaret ister. Oyuncularının ayrılması nedeniyle son bir ayda oyuncu olarak da kadroya dahil olan yönetmen Kadir Kandemir’e ve emeği geçen tüm ekibe böyle bir projenin altına imza attıkları için teşekkür etmek gerek.

Engeli olan insanların herşeyi yapabileceklerini, ihtiyaçları olanın sadece fırsat olduğunu kanıtlayan SATGE projesi BuluşmaHAMLET, hem yola çıkış noktası hem de bir tiyatro performansı olarak dikkatten kaçmaması gereken bir oyun. Bu tür yaratıcı, farklı ve kapı açan tiyatro projelerinin devam etmesi dileğiyle…

İyi seyirler…