15 Nisan 2012 Pazar

CESARET İSTEYEN OYUN - BEAUTIFUL BURNOUT / SUPERNOVA



Küçücük dünyalarında görünür olmak isteyen, “ben de varım, sesimi duyun” diyen bir grup genç... Tek amaçları, içlerindeki öfkeli enerjiyi boksla dışa vurup, gökyüzünde parlayan birer yıldız olmak... Britanyalı oyun yazarı Bryony Lavery’nin 2010’da kaleme aldığı Beautiful Burnout / Supernova, Pınar Töre ve Tuğrul Tülek çevirisi ve Murat Daltaban yönetmenliğinde DOT Tiyatrosu’nun G-Mall’daki salonunda sahneleniyor.

Supernova, kenar mahallede yaşayan beş gencin boks üzerine kurdukları dünyalarında hayallerinin peşinden koşma çabalarını anlatır. Ünlü olmak, hesapsızca para harcayabilecek kadar zengin olmak ve bütün bunların özünde “görünür” olmaktır gençlerin tek istekleri... İçlerindeki patlamaya hazır enerjiyle boksa yönelirler. Gittikleri boks salonunda, kendilerini “Tanrı” ilan eden antrenörleri sayesinde günün birinde profesyonel olmayı umut ederler. Gençlerin boks tutkusu, mücadelesi ve hayata tutunma çabası, oyuncuların seyirciye birebir yaşattıkları boks dünyasıyla gözler önüne serilir.

Supernova’da yaklaşık 1,5 saat boyunca oyuncular kum torbalarını yumruklayarak, ip atlayarak ya da şınav çekerek terden sırılsıklam olmuş şekilde hem fiziksel performans sergiliyorlar hem de nefes nefese kalmadan, her bir sözcükleri anlaşılacak şekilde repliklerini söylüyorlar. Otuz günlük bir provanın değil; yaklaşık 1,5 yıl süren bir ön hazırlığın ürünü olan oyunda Murat Daltaban, dekorundan, tasarımına, dans koreografisine kadar bütünlüklü ve fiziksel performansın metni ezmediği bir reji anlayışıyla başarıyı kaçınılmaz kılmış. Daltaban, seyirciyi boks dünyasının çarpıcı gerçekliğiyle illüzyona sokarken; aynı zamanda bir nevi anlatıcı rolü üstlenen boksör annesi Carlotto (Berrak Kuş) ile seyircinin illüzyondan çıkarak dış göz olabilmesini sağlamış.

Supernova’nın genç boksörlerini oynayan Cemil Büyükdöğerli, Hakan Kurtaş, Pınar Töre, Tuğrul Tülek ve Emre Yetim performanslarıyla göz dolduruyorlar. Antrenörü canlandıran Ünal Silver ve anne rolündeki Berrak Kuş oyunun diğer başarılı isimleri.


Bu oyunu sahneye koymak ve oyunda rol almak cesaret ve yürek ister. Riski yüksek; fakat bu riski ortadan kaldırdığınız an başarı kaçınılmaz. Yönetmen Murat Daltaban ve Supernova oyuncuları sadece başarıları için değil; gösterdikleri cesaret için de büyük bir alkışı hakediyorlar.